Els alumnes de 5è naveguen a vela amb el Programa Esport Blau

www.castello.cat

Des del mes de setembre, a través del conveni entre l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i la Federació Catalana de vela, es desenvolupa el programa Esport Blau Escolar, en el qual 97 alumnes de primària dels centres educatius del municipi, navegaran un cop a la setmana, durant tot un trimestre, a les hores d’Educació Física, des de les instal·lacions d’Empuriabrava Sailing.

L’alumnat de l’escola Joana d’Empúries i de l’Institut-Escola El Bruel Empuriabrava han iniciat l’activitat aquest primer trimestre, mentre que l’escola Ruiz Amado ho farà al llarg del 2n i 3r trimestre.

Castelló d’Empúries participa per primera vegada en aquest programa de Vela Escolar. L’Esport Blau Escolar, que té com a objectiu aproximar i promoure la vela entre els alumnes de 5è de primària dels centres educatius del litoral català, neix l’any 2017 i està impulsat per la Federació Catalana de Vela, el Consell Català de l’Esport, el Departament d’Educació i els Consells Esportius de Catalunya, amb la col·laboració dels Clubs / Escoles de Vela i dels Ajuntaments i Centres Educatius dels municipis adherits.

El programa -guardonat a la 3a edició dels Guardons de l’Esport en la categoria “Educació i Esport de Lleure”- combina educació i esport, i proposa una activitat de formació poliesportiva en l’esport de la vela integrada dintre de l’assignatura d’Educació Física, realitzant-se en hores lectives i durant 10 sessions. Els pilars de l’Esport Blau Escolar són: la pràctica esportiva de la vela, el respecte al medi i a les nostres arrels, el treball en equip i l’amor pel mar. Els continguts del programa se centren en la recent actualització de la metodologia en l’ensenyament de la vela. Aquesta actualització permet transmetre, d’una manera molt pràctica i propera, tots els coneixements, detalls i matisos que fan de la vela un esport apassionant. La gran novetat introduïda consisteix en dotar d’una estructura de conceptes amb un gran ventall d’exercicis perquè aquests conceptes siguin més fàcils d’assimilar i, sobretot, d’interioritzar, fent possible que l’esport de la vela sigui més fàcil i engrescador que mai.

Es preveu que, al finalitzar el curs 2021/2022, l’Esport Blau Escolar haurà format un total de 8.400 alumnes de 25 municipis de Catalunya.

Per a desenvolupar aquest programa, l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, a través del Departament d’Ensenyament i el d’Esports, ha finançat més del 60% del cost del programa, amb la voluntat d’apropar el mar a l’activitat escolar i oferir de forma equitativa aquesta experiència esportiva a tot l’alumnat del municipi.

La regidora d’Ensenyament, Anna Massot, valora molt positivament que s’hagi pogut dur a terme aquesta iniciativa al municipi perquè “permet apropar a tots els alumnes al descobriment de les activitats i esports nàutics i dirigir el seu temps d’oci a activitats més saludables” a la vegada que “fomenta que es reconegui el mar com a espai esportiu i d’oci, i aconsegueix arribar nous públics a un esport sovint considerat exclusiu per a famílies amb alt poder adquisitiu”.

També afegeix que “és molt important que un municipi costaner com el nostre estigui de cares al mar, també des dels centres educatius” i que amb aquest programa de vela escolar “més enllà de la vessant esportiva i de treball col•lectiu, es fomenten valors mediambientals i de treball en equip, que són també molt necessaris”.

Totes les activitats d’aquest programa segueixen tots protocols de seguretat i higiene establerts per la secretaria general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya per fer front a la COVID-19.